Hopp til hovedinnhold

Kontorplanlegging

Kontorplanlegging er en metode for å designe og organisere din kontorinnredningen på en effektiv måte. Når det gjøres bra kan planlegging av kontorets innredning forbedre arbeidsflyten, effektivisere kommunikasjonen mellom ansatte og forbedre arbeidsmiljøet.

2D plantegning av et kommersielt kontor med åpent landskap
Kontor 3D plantegning med hage i blåtoner

Invester i kontorplanlegging

Uansett om du oppdaterer din kontorlayout, organiserer flytting av kontor eller lager et kontorlokale for første gang, kan det virke som en skremmende oppgave å sette i gang med et kontorprosjekt. Det kan være utfordrende å planlegge hvordan kontoret skal se ut. Fordelene ved en velplanlagt kontorlayout vil veie opp for utfordringene det kan være ved å ikke gjøre det.

Faktisk kan design og layout av arbeidsområde påvirke produktiviteten med opp til 20 %. Med så store besparelser er det verdt å investere tid og krefter i en god planlegging.

Kontordesign planlegging eksempel med blåtoner

Definer dine mål når du planlegger nytt kontor

Før du kaster deg ut i forskellige typer av stilarter til kontoret eller lar deg påvirke av de siste trendene innen kontorinnredning bør du definere dine mål:

  • Redusere driftskostnader
  • Oppmuntre til mer interaksjon blant ansatte
  • Stimulere til kreativitet
  • Øke produktiviteten
  • Støtte kulturell endring
  • Redusere klima og miljøavtrykk
  • Øke ansattes trivsel
  • Tiltrekke og beholde ansatte
  • Supportere vekst

En planlegging av kontoret handler om problemløsning. Ta deg tid til å identifisere hva dine mål er.

Industriell kontorstil med kjøkken 3D plantegning

Definer dine funksjonelle behov

Neste steg er å definere hva de funksjonelle behovene på arbeidsplassen er. En funksjon kan være en oppgave eller gruppe av oppgaver som utføres på en avdeling, team eller person. For eksempel er en resepsjon en administrativ funksjon på kontoret. Resepsjonen kan involvere en person eller et lite team og den har behov for å være effektiv. Normalt skal resepsjonen være tett på inngangen til etasjen eller på nederste nivå, så personalet kan ta i mot kunder og ansatte. Resepsjonen bør ha tilgang til printer og/eller kopimaskiner. Kartlegging av dette vil hjelpe deg med å definere hvor mye plass du trenger rundt resepsjonen og hvor stikkontakter skal plasseres.

3D plantegning av et et kontorfellesskap

Lag lokaler for ulike møtetyper

Et annet eksempel på en kontorfunksjon er møter. Hva slags møter finner sted på deres kontor? Er det en-til-en-møter, store møter eller begge deler? Involverer de også kunder eller konsulenter? Dette er spørsmål du kan stille deg selv og de du jobber sammen med for å definere deres behov.

Ide til kontordesign for et lite selskap plantegning

Planlegg for vekst av ansatte

Deretter bør du se på antall medarbeidere og forvente vekst. Skal det være plass til alle? Spiser folk frokost på kontoret og er det plass til at alle kan spise på samme tid, eller skal det løses ved at de ansatte spiser på skift? Hva med kjøkkenfasilitene?

Lag en prioritert liste over behovene til hver enkel kontorfunksjon og ta med listen til prosjektplanen din. Det vil hjelpe deg å velge den rigtige kontorlayouten som passer dine behov og å lage et budsjett for prosjektet.

2D plantegning av et kontor i sort og hvitt med mål og navn

Lag et budsjett

Når du har definert dine mål og bestemt hva dine funksjonelle behov er, lager du et budsjett for ditt kontorprosjekt. Viktige vurderinger når lager et budsjett for kontorplanlegging er:

  • Hvor stort er prosjektets omfang?
  • Trenger du en profesjonell kontorplanlegger?
  • Må du kjøpe nye møbler?
  • Krever prosjektet ditt flytting av kontor?

Glem ikke å vurdere om det vil være en periode der du må betale for både nye og gamle kontorlokaler. Dette er ofte oversette utgifter som kan tilføre ekstra kostnader i budsjettet ditt.

Kontor med åpent landskap og gule og blå interiødetaljer

Ha det gøy!

Helt til slutt, ha det gøy! Et kontorplanleggings-prosjekt er morsomt. Det kan revitalisere en bedrifts moral og forbedre arbeidsmiljøet. Involver dine ansatte i prosessen. Søk etter kontor idéer online for inspirasjon. Lag ulike forslag på plantegninger og la de ansatte stemme på den de liker best.

Ønsker du mer kontorinspirasjon?

Utforsk ulike plantegninger og design idéer, fra store kontorlandskap til hyggelige hjemmekontor.

Klar for å prøve RoomSketcher?