Hopp til hovedinnhold

Situasjonsplan - Hva de er og hvordan du lager en

Tegn en situasjonsplan ved hjelp av vår enkle software til situasjonsplaner, og visualiser eiendommen og området rundt.

Hagetegnings app software

Hva er en situasjonsplan?

En situasjonsplan (også kaldt arealplan) er en tegning som viser layouten av en eiendom eller et område. En situasjonsplan omfatter ofte bygningenes plassering og utendørs elementer som f.eks. innkjørsler og gangarealer. Dessuten viser situasjonsplaner ofte anlagte områder, hager, svømmebasseng eller vann, trær, terrasser og mye mer. Situasjonsplanene kan være i stor skala og vise hele området med bygninger i nærheten, eller de kan være i mindre skala som er nyttig når det skal lages en hage- eller gårdsplan.

plantegning av stor hage 3D eksempel

Hvorfor er situasjonsplaner viktige?

Situasjonsplaner er viktige for hagedesignere og landskapsarkitekter for å utarbeide layouts og for å vise endringer på en eiendom. 

Situasjonsplaner er også en viktig del av markedsføringen av eiendommen for at vise den komplette eiendommen med de viktigste utendørs elementene. Situasjonsplaner gir potensielle boligkjøpere en idé om eiendommens størrelse, omfang og orientering bedre enn bilder.

Situasjonsplan i 2D og 3D

Situasjonsplan vs plantegning

Forskjellen mellom en situasjonsplan og en plantegning er at en situasjonsplan viser alle anlegg på eiendommens område eller et stykke jord, mens en plantegning illustrerer den innvendige innredningen av en bygning. 

Både situasjonsplaner og plantegninger er nyttige for å presentere en eiendom, men situasjonsplaner har en ekstra fordel ved at de også omfatter det omkringliggende området.

Typer situasjonsplaner

Det er tre typer situasjonsplaner som er nyttige i forbindelse med eiendoms-, landskapsdesign- og boligprosjekter:


Plantegning med hage og svømmebasseng

Situasjonsplaner i 2D

En situasjonsplan i 2D gir en oversikt over eiendommen din. Det kan være et enkelt sort/hvit eller fargekodet diagram som viser forskjellige landskapselementer som f.eks. grønne områder eller asfalterte områder.

lag 3d hageplan med RoomSketcher App

Situasjonsplaner i 3D

En situasjonsplan i 3D er en 3D-gjengivelse i farger av landskapslayouten. 3D-situasjonsplan gjør det enkelt å forstå og visualisere hvordan området faktisk ser ut. Detaljer som strukturer, materialer, beplantninger og mye mer.

Situasjonsplan i 3D med hage

Visualiser situasjonsplanen i 3D

Se dine situasjonsplaner og hagedesign med Live 3D! Ta en virtuell rundtur på eiendommen i 3D.


Hvordan lager du situasjonsplaner

Det er to enkle måter å lage situasjonsplaner på. Enten kan du bruke en DIY-plantegningssoftware eller bestille tegninger fra en tegnestjeneste.

Situasjonsplan software app

Tegn selv med et plantegningsverktøy

Du kan enkelt tegne plantegninger selv ved hjelp av en plantegningssoftware. Selv ikke-profesjonelle kan lage situasjonsplaner i høy kvalitet. Alt du trenger å gjøre er å investere 10 minutter av tiden din til å lære softwaren, så er du i gang med tegningen. 

Lær mer her

Bestill plantegninger fra teknisk tegning

Bestill plantegninger fra en tegnetjeneste

Hvis du har en eksisterende tegning eller skisse over området, kan du bruke en tegnetjeneste for å få utarbeidet en profesjonell situasjonsplan. Send inn skissen så er plantegningen klar neste virkedag. De beste tegnetjenestene tilbyr en løsning hvor du enkelt kan redigere den endelige planen. 

Mer om tegnetjeneste her


Slik leser du symbolene i en situasjonsplan

For å gjøre det enklere for deg å lese en situasjonsplan kan det være nyttig å kjenne til noen av standardsymbolene for situasjonsplaner.


Ofte stilte spørsmål (FAQ):


Idéer og eksempler på situasjonsplaner

Finn templates og eksempler online i vårt plantegningsgalleri.

Klar for å prøve RoomSketcher?