Hopp til hovedinnhold

Situasjonsplan - Hva det er og hvordan du lager en

Gjør det enkelt å visualisere eiendommen og området rundt, med vårt brukervennlige tegneprogram for situasjonsplaner

Hagetegnings app software

Hva er en situasjonsplan?

Situasjonsplanen, også kjent som arealplan, illustrerer utformingen av en eiendom eller et område. Denne planen inkluderer typisk plasseringen av bygninger samt utendørs elementer som for eksempel innkjørsler og gangstier. I tillegg viser den ofte detaljer som hager, svømmebasseng eller vann, trær, terrasser, og uthus. Situasjonsplaner kan variere i skala: Noen viser et stort område med nærliggende bygninger, mens andre er mer detaljerte og fokuserer på mindre områder, slik som for utforming av en hage eller gårdsplass.

plantegning av stor hage 3D eksempel

Hvorfor er situasjonsplaner viktige?

Situasjonsplaner spiller en nøkkelrolle både i design og markedsføring av eiendommer. For hagedesignere og landskapsarkitekter er de essensielle for å utforme og presentere endringer i eiendommens layout. Disse planene gir en oversiktlig og detaljert fremstilling av eiendommen, inkludert hovedelementene utendørs, noe som er uvurderlig i planleggingsfasen.

Videre er situasjonsplaner viktige i markedsføring av eiendom. De tilbyr et helhetsbilde av eiendommen, og avdekker størrelse, omfang og orientering på en måte som overgår vanlige bilder. Dette gir potensielle kjøpere en klarere forståelse av eiendommen før et fysisk besøk.

Situasjonsplan i 2D og 3D

Situasjonsplan vs plantegning

Forskjellen mellom en situasjonsplan og en plantegning er at situasjonsplanen viser alle anlegg på eiendommens område,mens en plantegning illustrerer  innvendige innredning av en bygning. 

Både situasjonsplaner og plantegninger er nyttige for å presentere en eiendom, men situasjonsplaner har en ekstra fordel ved at de også omfatter det omkringliggende området.

Tre typer situasjonsplaner

Det er tre typer situasjonsplaner som er nyttige i forbindelse med eiendoms-, landskapsdesign- og boligprosjekter:


Plantegning med hage og svømmebasseng

Situasjonsplaner i 2D

Situasjonsplanen i 2D gir en oversikt over eiendommen. Det kan være et enkelt sort/hvit eller fargekodet diagram som viser forskjellige landskapselementer som f.eks. grønne områder eller asfalterte områder.

lag 3d hageplan med RoomSketcher App

Situasjonsplaner i 3D

Situasjonsplanen i 3D er en 3D-gjengivelse i farger av landskapslayouten. 3D-situasjonsplan gjør det enkelt å forstå og visualisere hvordan området faktisk ser ut. Detaljer som strukturer, materialer, beplantninger og mye mer.

Situasjonsplan i 3D med hage

Visualiser situasjonsplanen i 3D

Se dine situasjonsplaner og hagedesign med Live 3D! Ta en virtuell rundtur på eiendommen i 3D.


Hvordan lager du situasjonsplaner?

Det er to enkle måter å lage situasjonsplaner på. Enten kan du bruke et “Gjør det selv” -plantegningsprogram, eller så kan du bestille tegninger fra en tegnestjeneste.

Situasjonsplan software app

Tegn selv med et plantegningsverktøy

Du kan enkelt tegne plantegninger selv ved hjelp av RoomSchetcher. Selv ikke-profesjonelle kan lage situasjonsplaner i høy kvalitet. Alt du trenger å gjøre er å investere 10 minutter av tiden din til å lære programmet, dermed er du raskt  i gang med tegningen.

Lær mer her

Bestill plantegninger fra teknisk tegning

Bestill plantegninger fra en tegnetjeneste

Hvis du har en eksisterende tegning eller skisse over området, kan du bruke en tegnetjeneste for å få utarbeidet en profesjonell situasjonsplan. Send skissen til oss, så er plantegningen klar neste virkedag. De beste tegnetjenestene tilbyr en løsning hvor du enkelt kan redigere den endelige planen.

Mer om tegnetjeneste her


Slik leser du symbolene i situasjonsplanen

For å gjøre det enklere for deg å lese en situasjonsplan kan det være nyttig å kjenne til noen av standardsymbolene for situasjonsplaner.


Ofte stilte spørsmål (FAQ):


Idéer og eksempler på situasjonsplaner

Finn maler og eksempler i vårt online plantegningsgalleri.

Klar for å prøve RoomSketcher?